خوردن ماهی و خواص آن

 

کپور

 

ماهی ای است که نوع غیرپرورشی آن در مرداب زندگی می کند. به همین دلیل گوشت آن بوی قوی تری نسبت به انواع دیگر دارد. فلس ماهی کپور مایل به قرمز و درشت و بدنش پرگوشت است. ماهی کپور پرورشی به دلیل تغذیه متفاوتش گوشتی کم بو، اما چرب تر دارد. برای گرفتن بوی ماهی کپور بهتر است آن را پس از پاک کردن و یک ساعت قبل از سرخ کردن نیم ساعت در محلولی شامل یک لیترآب سرد و چند قاشق سرکه سفید بخوابانید.

 

ماهی سفید

 

یکی از مرغوب ترین و پرطرفدارترین ماهی های شمال است. گوشت سفید و پنبه مانند آن در دهان آب می شود و بدون بو و طعم است. سرخ کرده آن با پلو و چلو خورده می شود و برای شکم پرکردن هم مناسب است. ایراد بزرگ ماهی سفید تیغ های فراوانی است که خوردن آن را دشوار می کند. علامت مشخصه ماهی سفید دم دوشاخه، بدن دوکی شکل و خال های سفید روی سر است.

 

ماهی سوف

 

معمولا فقط در سواحل شمالی پیدا می شود. گوشت سفید و نرم آن با ماهی سفید برابری می کند. این ماهی هم دوکی شکل است، اما نسبت به ماهی سفید پوزه باریک تری دارد و گوشتش هم کم تیغ تر است. سوف برای سرخ و شکم پرکردن مناسب است.

 

کفال

 

تیغ کم، گوشت خوش طعم و قیمت مناسبش باعث شده همیشه در بین اولین انتخاب ها باشد. بهترین کفال بین ۵/۱ تا ۳ کیلوگرم وزن دارد و علاوه بر سرخ کردن، برای کباب کردن هم فوق العاده است. فلس ماهی کفال نقره ای رنگ است و سری کوچک با پوزه ای تیز دارد.

 

ازون برون

 

به زبان ترکی به معنی دماغ دراز و معروف ترین و گران قیمت ترین ماهی دریای مازندران است. از تخم های موجود در شکم ازون برون ماده، خاویار به دست می آید که یکی از با ارزش ترین و گران قیمت ترین موادغذایی روی زمین است. ازون برون تنها ماهی فیله ای شمال و گوشت آن برای کباب کردن بی نظیر است.

 

ماهی آزاد

 

نام فرنگی آن سالمون یا سمون هم است. از باکیفیت ترین و بهترین گوشت های جهان محسوب می?شود. رنگ نارنجی گوشت و بافت محکم، اما خوش خوراک آن مناسب همه نوع طبخ مانند کباب کردن روی آتش، پخت در فر و تهیه استیک است. ماهی آزاد معمولا کم صید می شود و اکثر ماهی آزادهای موجود در بازار پرورشی است.

از خواص ماهی هرچه بگوییم کم گفته ایم. شاید جالب باشد که بدانید خوردن ماهی می تواند عملکرد مغز را تا حد زیادی بهبود بخشد. روغن ماهی نیز برای بهبود فعالیت مغز بسیار مفید است. پس خوردن این ماده غذایی را فراموش نکنید.

 

ماهی های مختلف ارزش تغذیه ای متفاوتی دارند؛ اما این تفاوت، به قدری نیست که نتوان عدد و رقم واحدی برای مواد مغذی موجود در انواع ماهی ها اعلام کرد. مثلا هر فیله ۱۲۲ گرمی ماهی، حاوی حدود ۱۰۶ کیلوکالری انرژی، ۸/۰ گرم چربی، ۲/۰ گرم چربی اشباع، ۴/۰ گرم چربی غیراشباع، ۵۰ گرم کلسترول، ۳۸ میلی گرم سدیم، ۴۷۸ میلی گرم پتاسیم و ۲۳ گرم پروتئین است. ضمن اینکه همین مقدار ماهی می تواند حدود ۱ درصد از نیاز روزانه بدن به کلسیم، ۵ درصد آهن، ۲۵ درصد ویتامین ۶B، ۲۱ درصد ویتامین ۱۲B و ۹ درصد منیزیم موردنیاز را تامین کند…

 

با این مقدمه در ادامه به بررسی مهم ترین خواص ماهی می پردازیم.

 

 

ماهی و سلامت مغز

 

یکی دیگر از فواید مصرف ماهی و دریافت امگا۳ موجود در آن، حفظ و ارتقای سلامت مغز است. نتیجه تحقیقات فراوان و جامعی که در سراسر دنیا انجام شده است، نشان می دهد امگا۳ می تواند باعث افزایش سطح سروتونین در مغز شود و به این ترتیب، تاحد زیادی به پیشگیری از ابتلا و درمان بیماری افسردگی کمک کند. بد نیست بدانید امگا۳ موجود در ماهی، جزو مرغوب ترین انواع اسیدهای چرب امگا۳ است که دریافت آن به بهبود عملکرد مغز، کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر، اسکیزوفرنی و ضعف حافظه هم کمک می کند. محققان معتقدند افرادی که ماهی و میگو در رژیم غذایی آنها همیشه وجود دارد، بیشتر از سایر افراد قدرت خلاقیت، تمرکز و تفکر دارند. این افراد به خوبی می توانند در شرایط بحرانی، تصمیم های درست بگیرند چون مغزشان طی سالیان طولانی با امگا۳ موجود در ماهی های مختلف، تقویت شده است. محققان فرانسوی هم به تازگی اعلام کرده اند افرادی که حداقل هفته ای یک بار ماهی می خورند، ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را تا حدود ۷ سال به تعویق می اندازند. در کل، اسیدهای چرب چندزنجیره ای غیراشباع موجود در گوشت ماهی، باعث پیشگیری از آسیب سلول های مغزی می شود و از همین طریق شانس ابتلا به آلزایمر کاهش می یابد.

 

ماهی و سلامت قلب

 

ماهی یکی از کم کالری ترین و مرغوب ترین انواع پروتئین های حیوانی است که چربی های خوب و پتاسیم نسبتا بالای موجود در آن باعث شده متخصصان تغذیه و قلب و عروق، این غذای دریایی را یکی از بهترین خوراکی ها برای بیماران مبتلا به ناراحتی های قلبی و آنهایی که دوست دارند سلامت قلب و عروقشان را حفظ کنند، بدانند. محققان دانشگاه هاروارد می گویند مصرف حداقل هفته ای ۲ مرتبه (حدود ۳۰۰ گرم) گوشت ماهی، خطر ابتلا به بیماری ها و حمله های قلبی را تا ۳ برابر کاهش می دهد. ضمن اینکه خوردن همین مقدار ماهی در طول هفته شانس مرگ ومیر ناشی از ابتلا به ناراحتی های قلبی را هم تا حدود ۳۶ درصد کاهش می دهد. امگا۳ موجود در ماهی باعث ایجاد انعطاف در عروق و پیشگیری از گرفتگی رگ های خونی می شود و به این ترتیب، با بهبود عمل خونرسانی و اکسیژن رسانی به قلب، به حفظ بیشتر سلامت این ارگان حیاتی کمک می کند.

 

 

ماهی و سلامت جنین

 

یکی از مهم ترین توصیه های تغذیه ای به مادران باردار و شیرده، این است که حداقل هفته ای ۲ بار ماهی های چرب و بدون جیوه بخورند. مصرف ماهی در دوران بارداری، شانس زایمان زودرس را کاهش می دهد، جلوی تولد نوزادانی با وزن های پایین را می گیرد و احتمال ابتلا به بیش فعالی را هم در بچه ها پایین می آورد. اسیدهای چرب امگا۳ می توانند به رشد بهتر سلول های مغزی جنین و افزایش ضریب هوشی او هم کمک کنند.

 

 

ماهی و سلامت پروستات

 

ماهی، یکی از خوراکی های خوب و مفید برای آقایان محسوب می شود. محققان سوئدی حدود ۳۰ سال روی بیش از ۶ هزار مرد اروپایی تحقیق کردند و درنهایت به این نتیجه رسیدند که احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آقایانی که به مصرف ماهی علاقه ندارند، ۲ تا ۳ برابر بیشتر از آقایانی است که حداقل هفته ای یک بار ماهی می خورند. این محققان اعلام کردند سلنیوم فراوان موجود در ماهی هم می تواند با سلول های سرطانی در پروستات بجنگد و باعث پیشگیری از رشد آنها و پیشرفت بیماری شود.

 

 

ماهی و سلامت عمومی

 

پژوهشگران دانشگاه هاروارد می گویند مواد مغذی موجود در ماهی به قدری زیاد و باکیفیت است که اگر هفته ای ۲ مرتبه آن را در برنامه غذایی تان قرار دهید، شانس مرگ ومیر ناشی از ابتلا به سرطان یا بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتویید را تاحدود ۱۷ درصد در خودتان کم می کنید. ضمن اینکه مصرف ماهی می تواند باعث تنظیم فشار خون و پیشگیری از گرفتگی عروق هم بشود و به این ترتیب، شانس بروز سکته مغزی در افراد مستعد پایین می آید. برخی از متخصصان پوست هم معتقدند امگا۳ موجود در ماهی می تواند به حفظ نرمی و لطافت پوست نیز کمک کند.

گردآورنده : تهران

/ 0 نظر / 138 بازدید